På senaste kulturcaféet 2020-01-30 i Tingssalen, Mariestad, togs frågan upp om en gemensam evenemangskalender. Kulturalliansen återkommer om detta. Ambitionen är att hitta en lösning kopplat till alliansens hemsida. Frågan väcktes också hur engagera fler, inte minst ungdomar, i bl a det ideella föreningslivet, en fråga som på allvar måste diskuteras framöver. Nästa kulturcafé planeras ske i Tingssalen 2020-10-01 kl 18.15. Caféet inleds med en inspirationsföreläsning.
På årsstämman 2020-03-16 togs ett första beslut om ändringar i Kulturalliansens stadgar. Det avgörande beslutet fattas på extra föreningsstämma 2020-10-01 kl 18.00 i anslutning till nästa kulturcafé.
Kulturdagen 2020 som skulle ske den 28 mars fick av kända skäl ställas in. Intresset var stort med över 25 anmälda medverkande. Den planeras i stället till mars nästa år och förhoppningen är att den sedan kan äga rum årligen.
För 2020 inkom endast två ansökningar till alliansen om bidrag från kommunen. Kulturalliansen vill markera möjligheten för medlemmarna att få delfinansiering för olika satsningar/aktiviteter genom stöd från kommunen. Kontakta gärna Lennart Robertsson 073 9358767. Alliansen ser också gärna aktiviteter där fler föreningar/medlemmar samarbetar.
För att komma ut med information och kommunicera med medlemmar och andra kulturengagerade har alliansen en ny hemsida och facebook. Anvisningar hur dessa medier kan användas kommer inom kort.
Kulturalliansens samarbete med kommunen kulturfunktion utvecklas. Aktuellt är att från medlemmarna få ett underlag till diskussion om vad kommunen kan bistå med under coronakrisen. En skrivelse har gått ut från alliansen med frågor om hur medlemmarna ser på sin situation.
Senare följer bl a den dialog kommunen vill ha med alliansen när det gäller det kulturpolitiska program som ska ersätta kommunens kulturplan 2015 – 2022. Kulturalliansen planerar att träffa kommunens Kultur- och fritidsberedning i höst för att i spåren av covid-19 diskutera bl a vad kommunen vill med kulturen i Mariestad, vad som ska prioriteras m m.
Covid-19 drabbar inte bara människor utan även många delar av samhället och näringslivet, inte minst kulturen, och kommer sannolikt att medföra ett antal förändringar i framtiden, varav säkert många också kan vara till det bättre… Några funderingar kring vart vi är på väg finns nedan.
Några funderingar kring vart är vi på väg och vad som händer med kulturlivet
En verklighet vi inte är vana vid; covid-19 drabbar nästan oss alla, en del rent kroppsligt, andra också mentalt och många ekonomiskt. Osäkerheten är stor, frågorna många. Vad händer nu, vad händer sedan? Återgår vi till ett normaltillstånd eller medför det kanske att människan delvis får nya livsmönster, nya vanor och beteenden? Kommer vi att resa mindre, jobba mer på distans; kommer världen bli ännu mer digitaliserad, kommer fler att bli arbetslösa och klyftorna att öka? När vänder förutsättningarna för företagen? Går e-handelns utveckling snabbare? Kommer konsumtionshetsen att dämpas? Sluter vi de nationella gränserna? Blir vi bättre på att möta klimatkrisen, kommer vi att leva mer hållbart? Är vi på väg in i en ny världsekonomi? Hur går det för integrationen? Blir demokratin än mer i fara? Kommer vi att ha en ökad beredskap för det oväntade? Kan vi lära oss att se allt ur ett mer långsiktigt perspektiv?
Kanske kan coronakrisen medföra ett mänskligare samhälle med ökad medkänsla och solidaritet i en digital omgivning som kan hjälpa oss, men som också kräver vakenhet för avigsidorna. Ett samhälle där vi inser betydelsen av att komma samman, att samarbeta över gränserna med varandra, där vi mer pratar om trygghet och närhet än om tillväxt och konsumtion.
Vad är människan utan andra människor?
Det är ibland viktigare att ställa frågor än att söka svaren, har någon uttryckt det. Frågor måste vi alla ställa oss ibland, du och jag, inom samhälle och näringsliv; därför att frågor trots allt kan beröra direkt och utmynna i hopp, möjligheter och idéer.
Och kulturen då, som också drabbas hårt? Hur ska nu det begränsade statliga stödpaketet på 500 mkr för kulturen fördelas, till vad och till vilka? Många inom kultursektorn har små ekonomiska marginaler och behöver snabbt hjälp. Och vad kan regionen och kommunen göra?
Kulturen har naturligtvis ett egenvärde, men också en samhällsviktig funktion. Kulturella uttryck som konst, musik, litteratur, scenkonst, dans, film, mode, design, arkitektur och eget skapande, och de arrangemang som lyfter fram uttrycken spelar en viktig roll för människan. De är berättelser, de ger upplevelser och är meningsskapande i en komplex värld och ökar förståelsen av oss själva och av andra. De skapar möten, öppnar upp för fantasin och kreativiteten, stimulerar till nya tankar. Idag är vi av kända skäl rädda för att mötas och inser samtidigt betydelsen av möten.
Blir kulturlivet annorlunda efter det som är nu? Kommer den virtuella verkligheten, det som nu visas digitalt, att öppna nya vägar att nå publiken med kulturupplevelser? Leder den kris som nu råder till ökad förståelse och ökat intresse för det som varit; för vårt kulturarv? Kommer vi närmare ”det ursprungliga”, närmare naturen? När livet kanske saktar ner, lägger vi tiden mer på eftertankar?
Enligt Mariestads kulturplan har kulturen en central plats i samhället och är en strategiskt viktig del av det övergripande utvecklingsarbetet. Kulturen ska gå i täten för att möta alla förändringar och ”tänka nytt”. Ett intressant och spännande kulturliv bidrar också till ökad attraktionskraft lokalt och regionalt.
”…. Coronavåren 2020 kommer att bli minnesvärd. Virusets spridning har på ett närmast övertydligt sätt demonstrerat hur sammanlänkad världen är såväl ekologiskt som ekonomiskt. Dessutom har nationalstaternas och de politiska gränsernas roll än en gång inskärpts. I många läger knyts nu förhoppningar till att dessa erfarenheter ska frigöra politisk energi och fantasi. Uppenbarligen kan världen se annorlunda ut…” (Understrecket SvD 19 april)
”Allting är så oroligt, det är det som gör mig är lugn” (Tove Jansson)