Publicerad den

”Kulturbron” märks och lockar…..

Ju mer jag tänker på det desto mer intressant är Kulturalliansens förslag på Kulturbron, ett kulturhus som förenar, beläget där hamnområdet med turister och invånare möter de ”kulturella” kvarteren i Gamla stan och ger hela området nytt liv.  Att låta den nuvarande brandstationen bli restaurang, hotell eller bostäder, som antytts i MT, förhöjer knappast värdet på området.  Kulturbron är annorlunda, sticker ut, överraskar och är till för många – och på så sätt ger den kraft åt Mariestads varumärke!

Här presenteras kulturens olika uttryck (också digitalt), här möts kulturutövare och andra kulturengagerade och här är en oas för dom som vill uppleva och träffa andra. Ett hus för den fria kulturen! Här finns också utrymmen för människor som jobbar i olika företag och verksamheter och som jobbar hemifrån. För dom som är nyfikna och tillfälligt vill komma loss från den vanliga arbetsmiljön och fysiskt möta  andra i en ”kulturell”, öppen och innovativ omgivning. ……och gemensamt café….med vita servetter för plötsliga noteringar – spontana infall.

Kostnader kan givetvis vara ett hinder för att bygga om till något nytt, något mer spektakulärt. Men med kreativa och succesiva lösningar på det som redan finns kan brandstationen bli Kulturbron, som får människor att lockas hit, att inspireras, tänka fritt och hitta samspel med andra.

En snabbskiss!

Lite färger kanske och ljusinsläpp som  ”vågor” (Vänern är nära och Mariestad är en sjöstad) och så krävs bra ljus till konst- och andra utställningar! Och över  coworkinglokaler och café ett ”fritt brospann” (liknandeTorsöbrons!), som sträcker sig utanför byggnaden för att visa att Kulturbron är gränslös. Och självklart upplyst i mörkret.

En idéskiss, som förhoppningsvis kan locka andra till att låta fantasin och känslan få spelrum!

Björn Nordén