Publicerad den

Så skapar vi framtidens stadskärna

Stadskärnans normaltillstånd är förändring. Svenska städer har de senaste decennierna varit utsatta för ett hårt omvandlingstryck på grund av konkurrens från e-handel och externa köpcentrum. Utvecklingen har accentuerades under coronapandemin, som drabbade många verksamheter i stadskärnan hårt. När samhället förändras är flexibilitet och kunskap av yttersta vikt. Analys av data och trender är därför en förutsättning för framgångsrik stadsutveckling.  

I början av juli har publicerade Fastighetsägarna i samarbete med HUI rapporten Cityindex: Insikt. Med hjälp av data visar rapporten hur sambanden mellan flöden och kommersiell omsättning faktiskt ser ut. Ur analysen är det möjligt att forma ett antal strategier för ett rikare stadsliv.

Foto: Anders Johansson

Rapporten visar tydligt att en brokig stadskärna med blandade verksamheter och många besöksanledningar genererar både högre omsättning och skapar trivsel och trygghet. För varje ny bransch som etablerar sig i stadskärnan ökar antalet besökare med 1 till 2 procent. Effekten gäller för alla typer av stadskärnor, små såväl som stora. Det finns därför ett egenvärde att försöka ha så stor variation i butiksutbudet som möjligt. När allt fler av de vardagliga inköpen flyttar till nätet blir ett nischat utbud en viktigare del av den fysiska platsens attraktionskraft.

Rapporten pekar också på kulturens roll som tillväxtskapare. Beräkningsmodellerna visar på att det finns stora mervärden i att ha ett rikt kulturutbud i stadskärnan; det skapar nämligen både besöksflöden och ökar omsättningen. Sambandet gäller framför allt för medelstora städer och småstäder. När en ny typ av kulturverksamhet etablerar sig i en medelstor stad eller småstad så ökar omsättningen i genomsnitt med 4,3 procent. Kulturverksamheter bidrar också till sociala värden som gör att människor vill stanna i stadskärnan.

Det är tydligt att icke-kommersiella aktörer har en viktigt rolla att spela i stadskärnan. Exempelvis är utbildningsverksamheter betydelsefulla för stadslivet. Grundskolor, gymnasier, högskolor och förskolor bidrar med flöden som genererar högre omsättning och ökad trygghet.

Varje stadskärna och plats är unik. Det betyder också att förutsättningarna är olika och att alla stadskärnor behöver hitta sin väg framåt för att skapa sitt stadsliv och vara en relevant destination och plats för etablering. Med hjälp av datadrivna insikter blir processen betydligt enklare. Fastighetsägarna förespråkar en lokalt anpassad stadslivspolicy, där kommunen tillsammans med fastighetsägare, handlare och andra aktörer samverkar för att skapa framtiden stadskärna. Stadskärnan är viktig och har stor betydelse för hela kommunens utveckling. Den skapar arbetstillfällen, tillväxt och en känsla av samhörighet. Att den fortsätter utvecklas angår alla invånare i kommunen. Låt oss tillsammans arbeta för att göra den så bra som möjligt.

Alma Ohlin
Ansvarig Näringspolitik
Fastighetsägarna Skaraborg